Een ongerepte natuur vergt een collectieve inspanning, en daarvoor doet SPA een beroep op zijn partners

Projecten
  1. Eerste beschermingswet al in 1772.
  2. Eerste beschermde zone in 1889. Vandaag is het gebied meer dan 13.000 hectare groot (een van de grootste van Europa).
  3. Een goede verstandhouding met de Belgische staat en daarna het Waals Gewest, voor een duurzaam beheer van het leefmilieu, het water van Spa en de biodiversiteit.
  4. Uitwerking van een noodplan tijdens de jaren 90 om het water en het leefmilieu te beschermen en de zuiverheid te verzekeren. Samen met het Waalse Gewest: oprichting van het CRIE (Centre Regional d’Initiation à l’environnement) en het Domaine de Bérinzenne, dat focust op water en milieu.
  5. Bijdrage aan het Europese Life-project ‘Ardenne Liégeoise 2012-2019’ om de vochtige veengebieden te herstellen.
  6. 2017 : Oprichting van het nieuwe ‘Parc Naturel des Sources’ met de gemeentes Spa en Stoumont, en het Domaine de Bérinzenne, met een oppervlakte van 148 km².
  7. 2017 : Project om de populatie korhoenders te vergroten in de Hoge Venen, in samenwerking met de universiteit van Luik, het Waals Gewest, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, WWF en Pairi Daiza.
  8. 2019: Project ‘Zéro déchets sauvages’ (gedaan met zwerfvuil) in de gemeente Spa
  9. 2020: Tiny Forest-project in samenwerking met GoodPlanet: deze vereniging zet zich in voor een duurzaam beheer van bos, water en biodiversiteit.
  10. Source of Change: Duurzaamheid en de natuur zijn topprioriteiten voor de groep SPADEL. Ontdek onze engagementen om tegen 2025 toe te treden tot de circulaire economie.